Manometer

EMVO Techniek is al meer dan 40 jaar dé specialist in manometers. Als groothandel en fabrikant kunnen wij u een zeer compleet assortiment aanbieden. Verder kunt u rekenen op ons deskundig advies: onze specialisten helpen u graag zodat u de juiste manometer koopt.

Manometer bestellen

Wat is een manometer?

Een manometer is een meetinstrument waarmee druk wordt gemeten van een bepaald medium in een afgesloten ruimte, ten opzichte van de atmosferische druk. Luchtdruk en waterdruk worden vaak gemeten met een manometer. Er zijn verschillende soorten manometers die in verschillende omstandigheden toegepast kunnen worden voor het meten van drukverschil, overdruk of onderdruk. Deze metingen zijn heel belangrijk. Wanneer er namelijk sprake is van drukverschil, overdruk of onderdruk, dan kan dat schade veroorzaken. Dat brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar kan in sommige situaties zelfs gevaarlijk zijn. Een betrouwbaar meetinstrument (een manometer) is dan ook essentieel.

Hoe werkt een manometer?

Het belangrijkste doel van een manometer is het controleren van de druk in een bepaald medium ten opzichte van de atmosfeerdruk. Als die gelijk blijft, zal het mechanisme in balans blijven en niet vervormen. Wanneer de druk toeneemt, zal de wijzer op het afleesscherm gaan bewegen, en bij afnemende druk ook, zij het in tegengestelde richting. De twee meest gebruikte soorten manometers zijn de Bourdon- oftewel buisveermanometer, en de membraanmanometer. Ze hebben elk hun eigen werking en toepassing. Op deze pagina leggen we uit hoe een manometer precies werkt.

Meeteenheden van een manometer

In het SI-stelsel is de standaard eenheid voor druk de Pascal, maar dat is een hele kleine meeteenheid. Dat is voor het meten van druk in de meeste media niet handig, omdat de getallen al snel heel groot worden. Daarom worden bij meetinstrumenten andere drukeenheden gebruikt: In West-Europa is de standaard drukeenheid de bar;

 • In de VS en Canada is de Psi gebruikelijk (Pounds per square inch);
 • In Australië gebruikt men kPa (kilo Pascal);
 • In India en Korea wordt gerekend met kg/cm².

Bij EMVO Techniek zijn de analoge manometers standaard voorzien van een schaal in bar of millibar, afhankelijk van het bereik. Wilt u een andere drukeenheid, of twee drukeenheden op één manometer? Wij kunnen het instrument compleet aan uw wensen aanpassen. Een andere mogelijkheid is een digitale manometer, die de druk in verschillende eenheden kan aangeven.

Hoe lees je een manometer af?

De basisfunctie van een manometer is het weergeven van de druk in het gemeten medium en die is eenvoudig af te lezen. Bij een analoog exemplaar wordt de huidige druk aangegeven door een (zwarte) wijzer die over een schaal in een bepaalde drukeenheid beweegt. Op een digitale manometer is een digitaal scherm aanwezig dat de huidige druk in cijfers weergeeft. Soms zijn er meer zaken af te lezen op een manometer, zoals de hoogst gemeten druk sinds de laatste reset. Een digitale manometer heeft nog meer opties, zoals het weergeven van een balkgrafiek waarop het drukverloop over een bepaalde periode wordt afgebeeld. Om het aflezen gemakkelijker te maken, hebben sommige manometers een verstelbare afleeshoek of kunnen ze zijn voorzien van achtergrondverlichting.

Onze manometer voorraad

We hebben onze voorraad ingedeeld in drie secties:

 • Manometer voorraad
  Hier vindt u onze zeer complete en ruime voorraad standaard manometers die we direct kunnen leveren. Denk aan droge manometers, glycerine gevulde manometers en lagedruk manometers in millibar. Wilt u uw manometer aan laten passen aan uw behoeftes? In onze werkplaats kunnen wij heel veel voor u betekenen! Neem gerust contact op voor meer informatie.
 • Manometer specials
  Wanneer u een speciale manometer zoekt voor specifieke doeleinden, kijkt u dan eens bij onze specials. Veel van deze specials zijn eveneens direct leverbaar uit voorraad. Denk aan precisiemanometers, zuurstofmanometers of diepzeemanometers. Kijk rond en vindt precies wat u zoekt!
 • Digitale manometers
  Een aparte categorie hebben we gemaakt voor al onze digitale manometers met verschillende functionaliteiten en extra’s en in verschillende nauwkeurigheidsklasses. Ook deze manometers zijn vaak direct leverbaar uit voorraad.

Komt u er niet uit, of vindt u niet direct wat u zocht? Neem dan gerust even contact met ons op, wij adviseren u graag en deskundig over de juiste manometer voor uw toepassing.

Kalibratie en reparatie

Het is belangrijk om uw manometer periodiek te laten controleren zodat u zeker weet dat de werking optimaal is; zo voorkomt u verdere problemen. Bij EMVO Techniek kunt u ook terecht voor kalibratie en reparatie. EMVO Techniek helpt u hier graag mee. Wilt u uw manometer graag voorzien van een opdruk, zoals uw logo? Ook hier kunnen wij u mee van dienst zijn.

Vrijblijvend contact opnemen

Wilt u bij EMVO Techniek een manometer bestellen? Moet uw manometer gecontroleerd of gerepareerd worden? Wilt u graag passend advies of heeft u vragen? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord; samen zorgen we ervoor dat u de juiste manometer ontvangt. U kunt EMVO Techniek bereiken via 0413-473037. Ook kunt u altijd een offerte aanvragen. Wij zorgen ervoor dat u dan z.s.m. een passende offerte ontvangt.

Accurate diagnose van uw behoeftes

Vrijblijvend en kosteloos een offerte binnen 24 uur

Focus op oplossings- en klantgerichtheid