Manometer aflezen

Manometer aflezen

Hoe lees ik een manometer af?

Bij EMVO Techniek kunt u terecht voor twee categorieën manometers:

 • De analoge of mechanische manometer
 • De digitale manometer

Het aflezen van een manometer is erg eenvoudig, maar er is wel verschil in het lezen van de resultaten op een analoge of een digitale manometer. We leggen het u graag uit!

Analoge manometer

De analoge manometer laat de druk in een medium zien door middel van een wijzer die over een schaalverdeling beweegt. De waarde die de wijzere aangeeft, is de huidige gemeten druk in het medium. De schaalverdeling voor een manometer die in West-Europa wordt gebruikt is meestal afgebeeld in bar of millibar, afhankelijk van het bereik. In de VS en Canada is de Psi de standaard meeteenheid voor druk. In weer andere delen van de wereld worden eenheden als kPa of kg/cm² gebruikt.

Twee eenheden op één wijzerplaat

U kunt bij EMVO Techniek terecht voor manometers in al deze verschillende eenheden. Ook is het mogelijk om te kiezen voor twee verschillende eenheden op één manometer. In dat geval zijn er twee wijzers aanwezig. De kleur van de wijzer correspondeert dan met de kleur van de eenheid op de schaalverdeling. Op een manometer die zowel bar als psi aangeeft, kan bijvoorbeeld de bar-schaal zwart zijn en de psi-schaal rood.

Andere functies van een tweede wijzer

Wanneer een manometer voorzien is van één drukeenheid, kunnen er soms toch twee wijzers zijn. De eerste wijzer (de zwarte) geeft altijd de huidige druk aan, maar de tweede wijzer (meestal rood) kan verschillende functies hebben:

 • Hij kan piekdruk aangeven: de hoogst gemeten druk sinds de laatste reset van de manometer;
 • Soms heeft de tweede wijzer een waarschuwingsfunctie: hij geeft een bepaald drukniveau aan dat als kritiek wordt beschouwd. Wanneer de eerste wijzer de tweede wijzer passeert, wordt ere een kritieke drempel overschreden.

Normale en kritieke waardes

Om het aflezen makkelijker te maken, kan de achtergrond van de schaalverdeling ook ingedeeld worden in kleuren. De waardes in het groene gedeelte zijn dan veilige waardes, maar wanneer de wijzer kritieke waardes aangeeft, is de achtergrond roodgekleurd. Zo kan men in één oogopslag zien of de druk in orde is, of dat er maatregelen genomen moeten worden.

Digitale manometers

Digitale manometer

Digitale manometers hebben een digitaal display waarop de drukwaarde direct wordt weergegeven. Welke eenheid wordt weergegeven (bar, Psi, kPa, etc.) kan worden ingesteld en het is ook mogelijk om tussen de verschillende eenheden te wisselen via een menuknop.

Historische data

Een digitale manometer kan vaak ook historische gegevens opslaan. Zo kunnen hoogste en laagste drukwaarden soms worden vastgelegd en “bevroren” met een Hold-functie, vergelijkbaar met een tweede naald op de analoge manometer die de hoogste gemeten druk aangeeft.

Extra functies

Daarnaast kan een digitale manometer veel extra functies hebben en is het mogelijk om meer gegevens af te lezen dan alleen de huidige druk of hoogst gemeten druk. Extra functies kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Een balkgrafiek voor het verloop van de druk in een bepaald tijdsframe;
 • Drukverschilmeting tussen twee punten;
 • Alarmfunctie: de manometer activeert een alarm wanneer de druk een bepaalde kritieke drempelwaarde bereikt of overschrijdt;
 • Dataopslag en -registratie voor het opslaan van meetgegevens. Soms kunnen ze ook overgedragen worden naar een computer;
 • Automatische eenheidswisseling, waarbij de drukmeter automatisch de meeteenheid aanpast aan de drukwaarde om fouten te minimaliseren;
 • Verstelbare afleeshoek;
 • Achtergrondverlichting om ook in donkere ruimtes altijd zonder moeite de druk correct af te kunnen lezen.

Meer informatie en contact

Wilt u meer weten over onze manometers, hoe u ze kunt aflezen en wat u allemaal kunt aflezen op een digitale of analoge manometer? Wij informeren u graag! Neem gerust even contact met ons op wanneer u vragen heeft. Wij geven u dan deskundig advies.

Accurate diagnose van uw behoeftes

Vrijblijvend en kosteloos een offerte binnen 24 uur

Focus op oplossings- en klantgerichtheid